UA-189053698-1

SODINUKUS ATSIŲSIME KOVO PABAIGOJE!            

Obelų sodinimas

Obelų sodinimas

Pirmiausia įsigiję sodinuką atviru šaknynu turite pamerkti augalo šaknis į vandenį ir palaikyti bent kelias valandas. Kol sodinukas mirksta vandenyje, reikia surasti tinkamą vietą sodinimui.

Obelys nėra labai reiklios dirvai, tačiau sunkiau dera molingoje arba labai smėlingoje žemėje. Jeigu jūsų dirva mažai rūgšti 5-5,5 pH, tuomet turėsite puikų derlių, nes toks pH labai tinkamas obelims. Kad greičiau sunoktų vaisiai, rekomenduojama obelis sodinti saulėtoje arba pusiau pavėsingoje vietoje. Tarpas tarp kitų augalų turi būti ne mažesnis nei 2,5-3 metrai. Kai vieta sklype surasta, tuomet reikia iškasti duobę, kuri yra maždaug ~80 cm skersmens ir apie 50 cm gylio.

Padėkite dalį iškasto dirvožemio atgal į duobę ir papurenkite žemę, tam kad smulkios šaknys lengviau įsiskverbtų į dirvą. Išsklaidykite sodinuko šaknis ant laisvo dirvožemio ir įsitikinkite, kad jos nėra pažeistos, ar susiraizgiusios. Kai sodinukas paruoštas sodinimui pastatykite jį į duobę, ir pasižiūrėkite, ar pakankamai giliai iškasta duobė. Duobės gylis turi būti lygus obels skiepui. Obelis sodinama taip, kad žemės būtų užpiltos 2 cm iki skiepo. Nepamirškite palieti pasodinto sodinuko ir gerai patrepsėti, aplink augalą, kad neliktų oro tarpų.